Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

"Ένας Νεκρός που περιμένει, καθημερινή στις 09:00 π.μ., ένα Δημαρχείο ν’ ανοίξει.!!!"


"Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 «ἔδοξε τῷ Κυρίῳ» ο άνθρωπος που με έφερε στη ζωή – ο Πατέρας μου δηλαδή – να αφήσει την δική του επίγεια ζωή, την τελευταία του πνοή, στα δικά μου χέρια! Ο πόνος και η οδύνη απερίγραπτοι!
Επειδή το αναπάντεχο αυτό γεγονός έγινε στην Κόνιτσα, μέχρι να...φροντίσουμε για τα απαιτούμενα για την περίσταση, μεταφέραμε αργά το απόγευμα τη σωρό του εκλιπόντος στην Βούρμπιανη. Στο σπίτι που ο ίδιος έχτισε, στο σπίτι εκεί που δημιούργησε την οικογένειά του, εκεί που ζούσε με τη γυναίκα του – τη μητέρα μου - μέχρι το τέλος της ζωής του.
Την επόμενη ημέρα 15.07.2010, στις 08:00 π.μ. μετέβησαν στην Πυρσόγιαννη, την έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων, ο γιος μου και ο ανεψιός μου, ώστε να δηλώσουν την εκδημία του Παππού τους και να πάρουν την σχετική άδεια ταφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα. Αλλά τόσο το Δημαρχείο όσο και το παρακείμενο Κ.Ε.Π. ήταν ερμητικά κλεισμένα και επτασφράγιστα. Η ώρα, όπως ήδη είπα, ήταν 8 το πρωΐ!!! Η Εξόδιος Ακολουθία είχε οριστεί για τις 11 εκείνης της ημέρας, αλλά και επειδή τα παιδιά μέσα στην οδύνη τους για την απώλεια του Παππού τους δεν μπορούσαν να περιμένουν ασκόπως, απευθύνθηκαν στα διπλανά καφενεία μήπως και βρουν κανένα Υπάλληλο του Δημαρχείου. Και η έκπληξη που τους περίμενε ήταν μεγάλη. Όλοι οι θαμώνες του Καφενείου τους απάντησαν «ἐν ἐνὶ στόματι»: «Ααα το Δημαρχείο ανοίγει μετά τις 09:00 -09:30!!! Νωρίτερα δεν έρχεται κανείς τους!!!»
Προβληματισμένοι από τα όσα άκουσαν, προσπάθησαν να βρούνε λύση στο Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης, αλλά και εκεί άκουσαν από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας να τους λέει: «Το Δημαρχείο συνήθως ανοίγει μετά τις 09:00». Παρ’ όλο που ο Αστυνομικός δεν μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά, προσφέρθηκε να βρει τηλεφωνικά κάποιον υπάλληλο του Δημαρχείου. Αλλά «εἰς μάτην», αφού ούτε καν εσείς δεν απαντούσατε στο κινητό σας!!!
Έτσι τα παιδιά επέστρεψαν στα σκαλοπάτια που Δημαρχείου περιμένοντας… Η ώρα είχε πάει ήδη 08:45! Εν τω μεταξύ σε διπλανό χωρίο, κάποιος άλλος συγγενής μας ξυπνούσε ένα Διοικητικό Υπάλληλο του Δημαρχείου, ο οποίος είχε κάνει «ανάληψη» βάρδιας από το κρεβάτι του σπιτιού του!
Στις 09:10 εδέησε να προσέλθει στο Δημαρχείο ένας από τους Υπαλλήλους του, ο οποίος είχε ήδη ενημερωθεί για τα διαδραματισθέντα, αφού ερχόμενος ρώτησε τα παιδιά: «Εσείς είστε για να δηλώσετε τον Θάνατο;» Έτσι κατά τις 09:30 π.μ. καταφέραμε να πάρουμε στα χέρια μας την άδεια ταφής! (αν και ο εν λόγω υπάλληλος στη ληξιαρχική πράξη σημείωσε ως ώρα δήλωσης του θανάτου την 08:30π.μ.). Εννοείται ότι δεν ακούστηκε ούτε μια συγγνώμη, ούτε μια έστω και χαζή δικαιολογία για την ώρα που άνοιξε το Δημαρχείο! Απλά περιμέναμε να ανοίξουν τα φώτα…, να ξεκινήσουν οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές…, να ζεσταθεί το φωτοτυπικό…
Όπως καταλαβαίνετε Κύριε Δήμαρχε, δεν έτυχε να πέσουμε απλά σε μια από τις σπανιότατες περιπτώσεις, που όλως τυχαίως συνέπεσε να αργοπορήσει όλο το προσωπικό του Δημαρχείου, με αποτέλεσμα αυτό να ανοίξει μετά τις 09:00! Απουσίαζαν όλοι. Από τους Κλητήρες και το Προσωπικό Καθαριότητας, μέχρι και τον Δήμαρχο!!! Απλά πετύχαμε σε μια συνηθισμένη μέρα, κατά την οποία το Δημαρχείο στο οποίο προΐστασθε, άνοιξε για μια ακόμη φορά μετά τις 09:00 π.μ. και αυτό δεν είναι ένα κρυφό μυστικό, αλλά το γνώριζαν όλοι «οἱ παροικοῦντες τὰ Μαστοροχώρια»! Έτυχε απλά εμείς να μη το ξέρουμε… συγχωρήστε μας! Έτυχε να μη γνωρίζουμε το νέο ωράριο λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας που η δική σας ανοχή έχει εφεύρει! Το 09:00 με (σίγουρα πριν τις) 14:00!!! Ευτυχώς δε χρειάστηκε να μάθουμε το πότε κλείνετε το Δημαρχείο! (Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι δουλεύετε με υπερωρίες… έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι μετά τις 15:00 είστε σίγουρα κλειστοί!!!)
Έχετε να πείτε τίποτε γι’ αυτά Κύριε Δήμαρχε; Σας ακούσαμε στα Γιαννιώτικα Μ.Μ.Ε., να καυχάσθε για τα επιτεύγματα του Δήμου Μαστοροχωρίων. Σας αναγνωρίζουμε ότι έγιναν πολλά πράγματα… Ελπίζουμε όμως μέσα σ’ αυτή την καύχησή σας να μην συμπεριλαμβάνεται και το ισχύον στα Μαστοροχώρια, ωράριο λειτουργίας του Δημαρχείου!
Έχετε να πείτε τίποτε Κύριε Δήμαρχε, που ούτε ένα «συγγνώμη» δεν ακούσαμε για την απάνθρωπη αυτή ταλαιπωρία και την προσβολή του άταφου Νεκρού μας, που «περίμενε» για την άδεια ταφής, την ώρα που έπρεπε οι αρμόδιοι Υπάλληλοι να είναι στο πόστο τους;
Αν Κύριε Δήμαρχε στις μέρες αυτές, που η Πατρίδα μας περνάει τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε, μιλάμε όλοι για τα προβλήματα που έχει ο Δημόσιος Τομέας, να γνωρίζετε ότι και εσείς προσωπικά συμβάλλετε στην κρίση αυτή, με την ανοχή που δείχνετε στους Υπαλλήλους του Δημαρχείου. Και λέμε «δείχνετε» γιατί δε θέλουμε να πιστεύουμε πως ένας αιρετός άρχοντας, ο οποίος ψηφίστηκε για να προασπίζει το κοινό συμφέρον, είναι αυτός που δημιουργεί αυτές τις συνήθειες. Να γιατί «νοσεί» το Δημόσιο. Γιατί κάποιοι Υπάλληλοί του το έχουν κάνει «μαγαζάκι»και τσιφλίκι τους!
Και η ευθύνη δε βαραίνει μόνο εσάς, αλλά και άλλους συντοπίτες μας που υποθάλπουν τέτοιες αυθαιρεσίες. Εξεπλάγην όταν άκουσα από σημαίνων μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Βούρμπιανης που μου είπε: «Είσαι υπερβολική, ο τάδε Υπάλληλος, είναι χρυσό παιδί… με πτυχία και μόρφωση που τα θυσίασε για να ΄ρθει εδώ πάνω. Ότι του ζητάμε μας το κάνει… Εεεε δε πειράζει αν αργεί να πάει στη δουλειά του… δεν έγινε και τίποτε»!!!
Αυτή, Κύριε Δήμαρχε, είναι η νοσηρή νοοτροπία που διατηρεί όλα αυτά. Το «ίδιον όφελος». Λες και ο κάθε υπάλληλος δεν είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τα νόμιμα αιτήματα των Πολιτών, εργασία για την οποία άλλωστε αμείβεται. Λες και διορίσανε κάποιον με το ζόρι, ενώ εκείνος δε το ήθελε…
Κλείνοντας να σημειώσω ότι δεν είχα καμιά διάθεση να ασχοληθώ τέτοιες ώρες με τη λειτουργία του Δημαρχείου σας! Όμως το είχα υποχρέωση στην μνήμη του Πατέρα μου, τον οποίο η Υπηρεσία που προΐστασθε, τον πρόσβαλλε… Είστε εγγράμματος και γνωρίζετε τι σημαίνει «προσβολή νεκρού». Γιατί Κύριε Δήμαρχε είναι προσβολή να καθυστερείς τα παιδιά ενός Νεκρού από δίπλα του όσο είναι άταφος, επειδή αυτοί πού όφειλαν να είναι στη θέση τους, απουσίαζαν! Είμαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να κάνετε απολύτως τίποτε για όλα αυτά. Άλλωστε η όποια αντίδραση είναι δικό σας θέμα. Εγώ όμως απαιτώ μια σ υ γ γ ν ώ μ η! Την οφείλετε στον Πατέρα μου!

Εν βαθυτάτη θλίψει"

ANAΓΝΩΣΤΡΙΑ

Share on Facebook