Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

Ουγκάντα: η Καμπάλα είναι "έτοιμη" να στείλει άλλους 2.000 στρατιώτες στη Σομαλία


Η κυβέρνηση της Ουγκάντας είναι "έτοιμη" να στείλει άλλους 2.000 στρατιώτες ως ενισχύσεις στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στη Σομαλία, παρά τις απειλές από τους... Σομαλούς ισλαμιστές ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Φελίξ Κουλαγιγκιέ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Δυο εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα την Κυριακή στοίχισαν τη ζωή 73 ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στην τηλεόραση.

"Εάν κληθούμε να στείλουμε μια μεγαλύτερη δύναμη στη Σομαλία, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε επιπλέον 2.000 [άνδρες]", είπε ο εκπρόσωπος.

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ, η οποία θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, διεκδίκησε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Καμπάλα κι υποστήριξε ότι εκδικήθηκε, με αυτόν τον τρόπο, τους θανάτους αμάχων από πυρά στρατιωτών της Αφρικανικής Ένωσης. Οι στρατιώτες της Ουγκάντας αποτελούν την πλειοψηφία της AMISOM στη Σομαλία.

Χώρες-μέλη της Αφρικανικής Ένωσης έχουν υποσχεθεί να στείλουν άλλους 2.000 στρατιώτες στη Σομαλία ως τα μέσα Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι δήλωσε ότι θέλει να υπάρξουν νέοι κανόνες εμπλοκής που θα επιτρέπουν στα στρατεύματα της AMISOM να επιτίθενται στους ισλαμιστές αντάρτες ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις σε άλλες χώρες της περιφέρειας.

"Βρισκόμαστε στη Σομαλία υπό την αιγίδα της ΑΕ για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας εκεί και η αλ Σεμπάμπ δε θα μας εκφοβίσει ούτε θα μας διώξει από τη χώρα", σημείωσε ο Κουλαγιγκιέ.

Στο Μογκαντίσου διατηρεί στρατεύματα και το Μπουρούντι--φρουρούν το προεδρικό μέγαρο, το αεροδρόμιο και το λιμάνι.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα υποκύψει στις πιέσεις της αλ Σεμπάμπ και θα διατηρήσει τους 2.500 στρατιώτες της στη Σομαλία.

Η Σομαλία δεν διαθέτει κεντρική κυβέρνηση από το 1991· η μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελέγχει μόνο ένα μικρό τμήμα της πρωτεύουσας. Ο πρόεδρός της Σεΐχ Σαρίφ Άχμεντ κάλεσε για άλλη μια φορά χθες Παρασκευή να υπάρξει περισσότερη διεθνής βοήθεια προς την κυβέρνησή του, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι ο "λαός της χώρας" που οφείλει να δώσει τη λύση στο "πρόβλημα" που θέτει η αλ Σεμπάμπ.

"Καλώ όλους τους Σομαλούς να αντιμετωπίσουν αυτό το φρικτό θέμα. Η αλλαγή σε μια κοινότητα δεν μπορεί να έλθει απ' έξω. . . ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια για αλλαγή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.


Share on Facebook