Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

Πρόωρες εκλογές την 21η Αυγούστου προκήρυξε η πρωθυπουργός Γκίλαρντ


Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ προκήρυξε πρόωρες εκλογές την 21η Αυγούστου σήμερα Σάββατο, σε μια αναμέτρηση η οποία αναμένεται να κριθεί... από τις πολιτικές που θα προταθούν για την διαχείριση της οικονομίας, το κλίμα και την προστασία των συνόρων.

Μετά από μια εβδομάδα φημών, συναντήθηκε με το Γενικό Κυβερνήτη Κουέντιν Μπράις το πρωί σήμερα Σάββατο και όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας ζήτησε την διάλυση της Βουλής για την πρόωρη καταφυγή στις κάλπες.

Η Γκίλαρντ ανέτρεψε τον Κέβιν Ραντ, τον προκάτοχό της στην πρωθυπουργία, σε μια εξέλιξη που επικριτές της χαρακτήρισαν πολιτικό "πραξικόπημα". Ο Ραντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως όδευε σε ήττα στις εκλογές που επρόκειτο να γίνουν πριν το τέλος της χρονιάς. Η πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών πρόκριναν την διαδοχή του από την 48χρονη τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δίνουν στην κυβέρνηση των Εργατικών υπό την Γκίλαρντ προβάδισμα 4-6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της αντιπολίτευσης του Φιλελεύθερου και του Εθνικού Κόμματος. Νίκη των Εργατικών προβλέπουν και γραφεία στοιχημάτων.
Share on Facebook