Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Βιετνάμ. Η ASEAN ζητά την χωρίς εμπόδια προσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.Η Ενωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στην οποία συμμετέχει η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα του κόσμου, ζητά να έχει πρόσβαση χωρίς εμπόδια η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της...
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN, η ετήσια συνάντηση των οποίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το βράδυ στο Ανόι, "καταδικάζουν έντονα" την ισραηλινή επιδρομή της 31ης Μαΐου κατά του διεθνούς στολισκού που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως αναφέρει το σχέδιο της διακήρυξης τους.

"Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πρόσβαση χωρίς εμπόδια της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, προκειμένου να ανακουφίσει τα βάσανά του", συνεχίζει το κείμενο.

Οι υπουργοί ζητούν επίσης την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή για μία "οριστική, δίκαιη και ολοκληρωμένη διευθέτηση" που θα προβλέπει τη δημιουργία "δύο κρατών: του Ισραήλ και της Παλαιστίνης".

Στην ASEAN ανήκουν το Βιετνάμ, που αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της ένωσης, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, το Λάος, η Μιανμάρ, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι.Share on Facebook