Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Στις ακριβές μεταγραφές, απαντά με… ενότητα


Τόσο το πρόσφατο όσο και το μακρινό κιτρινόμαυρο παρελθόν, έχουν διδάξει πως όταν η ΑΕΚ είχε ενότητα και ισχυρή ομοιογένεια τόσο εντός του γηπέδου, όσο και εντός των αποδυτηρίων, μπορούσε να κάνει θαύματα. Και κυρίως είχε την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να κοιτάξει στα… μάτια ομάδες που είχαν κάνει ηχηρές μεταγραφές και είχαν φτιάξει πανάκριβα ρόστερ. Αυτό το μάθημα, φαίνεται πως ...
αποτελεί οδηγό για την φετινή ΑΕΚ. Ειδικά μάλιστα, μετά απ’ όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν.

Η διδαχή από το παρελθόν δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα της ενότητας, αλλά και τα καταστροφικά αποτελέσματα του κακού κλίματος. Όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν πέρυσι στα αποδυτήρια, η ΑΕΚ τα πλήρωσε. Και αυτός είναι ο λόγος που οι πάντες στην ΑΕΚ, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η προετοιμασία, δουλεύουν πάνω στο οικοδόμηση του καλού κλίματος μέσα στην ομάδα. Βεβαίως για να επιτευχθεί αυτό το καλό κλίμα χρειάζεται δουλειά. Και καθημερινή προσπάθεια απ’ όλους. Τόσο από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τους συνεργάτες του, όσο και από τους παίκτες, αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Και μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται, είναι πως όλα πάνε καλά στον συγκεκριμένο τομέα. Tο κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Σ’ όλα τα επίπεδα. Υπάρχει απόλυτη πειθαρχία, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια και πολλές παρατηρήσεις από τον Μπάγεβιτς. Και υπάρχει και η απόλυτη… πλάκα, χωρίς να φτάνει κανείς στα όρια της παρεκτροπής. Γενικώς, οι ποδοσφαιριστές δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει πως η ενότητα μπορεί να αποτελέσει όπλο τους για την νέα σεζόν. Κάτι άλλωστε που λένε σ’ όλες τους τις συνεντεύξεις...

Οι σχέσεις των παικτών

Είναι κοινό μυστικό πως κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν, η ΑΕΚ δεν ήταν μια ομάδα. Ήταν δυο. Η ομάδα των ξένων και η ομάδα των Ελλήνων. Προφανώς με ολέθρια αποτελέσματα. Επομένως το πρώτο ζητούμενο για την φετινή προετοιμασία, ήταν ο τρόπος που θα κτιζόντουσαν οι σχέσεις ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Και φαίνεται πως οι βάσεις για… ενωμένα αποδυτήρια έχουν μπει.

Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που δείχνουν οι κιτρινόμαυροι. Βλέποντας τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι παίκτες, αν κάποιος δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι οι Έλληνες και ποιοι οι ξένοι. Όλοι με όλους και για… όλα. Προφανώς και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή στον χάρτη των κιτρινόμαυρων αποδυτηρίων. Αλλά έχει να κάνει και με αλλαγή στην συμπεριφορά ορισμένων παικτών σε σχέση με πέρυσι. Τα στεγανά φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί.

Οι σχέσεις με τον Μπάγεβιτς

Όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάνει παρατηρήσεις στους ποδοσφαιριστές του, οι φωνές του μπορεί να ακουστούν μέχρι και το Ίνσμπουργκ. Μπορεί εκεί που είναι απολύτως γαλήνιος, να αρχίσει να αστράφτει και να βροντάει. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα όμως, θα κάνει πλάκα στους ποδοσφαιριστές ο ίδιος ή θα συμμετάσχει στα αστεία που κάνουν οι παίκτες μεταξύ τους. Δεν έχει αγκυλώσεις και προκαταλήψεις για νεκρική… σιγή από τους ποδοσφαιριστές του την ώρα της προπόνησης.

Ούτε θεωρεί καταστρατήγηση των κανόνων πειθαρχίας, μια πλάκα που ενδεχομένως θα κάνουν οι ποδοσφαιριστές μεταξύ τους, κατά την διάρκεια μιας άσκησης. Γι αυτό και οι παίκτες δεν χρειάζεται να κρύβονται από τον Μπάγεβιτς για να κάνουν πράγματα πίσω από την πλάτη του. Άλλωστε ο τεχνικός της ΑΕΚ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τόσες πολλές εκφράσεις οικειότητας όπως «μπράβο παιδιά». Από την άλλη μεριά, έχει φροντίσει να περάσει το μήνυμα, πως φέτος η πειθαρχία θα είναι σιδηρά. Και οι απείθαρχοι θα πληρώνουν ακριβά. Κυριολεκτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παίκτες πήραν νωρίς το εσωτερικό κανονισμό.

http://www.theplayer.gr

Share on Facebook