Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

"Πώς ο Φίλιος κέρδισε στο τέλος"


"Ο Φίλιππας Φίλιος είναι ο άνθρωπος στον οποίο κατέληξε η ενιαία αντιπολίτευση για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Με την επιλογή συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι και πλέον το μέλημα είναι να επιτευχθεί συσπείρωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Δημοκρατική Αριστερά.Η επιλογή Φίλιου έχει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα. Ο πρώην δήμαρχος είναι μακράν ο δημοφιλέστερος από όσους διεκδίκησαν το χρίσμα. Ταυτόχρονα η δημοσκόπηση της VPRC (που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στη γραμματεία της...


παράταξης) δίνει στον Φ. Φίλιο μεγάλο και ασφαλές προβάδισμα έναντι του Νίκου Γκόντα. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «συντριπτική παράσταση νίκης».Έχει όμως και δύο μειονεκτήματα. Πρώτον δεν είναι το νέο και άφθαρτο πρόσωπο που έψαχνε το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά για το δήμο Ιωαννιτών. Επιπλέον πολλοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος είναι θυμωμένοι μαζί του. Του χρεώνουν το «αντάρτικο» και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε διασπάσεις από το 1998 μέχρι σήμερα. Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει μία διαφορά: ο Φίλιππας Φίλιος δεν επιδίωξε να είναι ο ίδιος υποψήφιος, αλλά οι συνθήκες οδήγησαν σε εκείνον. Ο πρώην δήμαρχος προσπάθησε και ο ίδιος να βρεθεί άλλος υποψήφιος, επιχείρησε μάλιστα να πείσει τον Χαράλαμπο Μπάτση να κατέβει. Καμία προσπάθεια δεν καρποφόρησε και έτσι ο κ. Φίλιος χωρίς να πάρει πρωτοβουλία αναδείχθηκε επικεφαλής.Στα Γιάννενα γνωρίζουν όλοι ότι η Δημαρχία αποτελεί διακαή πόθο για τον Φ. Φίλιο. Την διεκδικεί άλλωστε ανελλιπώς από το 1982! Τα κατάφερε δύο φορές: το 1986 και το 1990.

Ο πλέον κατάλληλος
Έκτοτε ήταν διαρκώς υποψήφιος με παρατάξεις προσωποπαγείς κυρίως και με ανθρώπους όλων των πολιτικών χώρων που πίστευαν ότι «ο Φίλιππας είναι ο πλέον κατάλληλος για δήμαρχος». Πάντα τα ποσοστά του ήταν πολύ υψηλά. Όταν είχε ευρεία στήριξη, όπως έχει και τώρα, οι νίκες ήταν συντριπτικές.Το 2002 το ΠΑΣΟΚ του χρέωσε το αντάρτικο στην υποψηφιότητα του Νίκου Ζαρμπαλά. Τότε ο Φίλιος σε δύο οριακές μάχες πέρασε για 54 ψήφους στο δεύτερο γύρο και έχασε τη Δημαρχία για 481 ψήφους από το Νίκο Γκόντα. Η πόλωση υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη το 2006. Η υποψηφιότητα του παιδικού του φίλου Γιάννη Μελανίδη με το ΠΑΣΟΚ, γιατρού μόνιμα εγκατεστημένου στην Αθήνα, απέκτησε λίγο πριν τις εκλογές το χαρακτήρα προσωπικής αντιδικίας. Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να πείσει τον Φ. Φίλιο να αποχωρήσει, αφού η παράταξή του ήταν τρίτη στις δημοσκοπήσεις. Τελικά ο πρώην δήμαρχος επέμενε και τελικά εξελέγη, τρίτος μεν αλλά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκ των υστέρων προσπάθεια ενοποίησης των παρατάξεων. Η ενωμένη αντιπολίτευση αρχικά σε αρνητικό κλίμα προσπάθησε να εκλέξει μόνη της τον επικεφαλής.Τελικά η αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, παρά τα προβλήματα της διάσπασης που κουβαλούσε, πήρε το πράσινο φως από το ΠΑΣΟΚ. Προχθές ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση της VPRC και η γραμματεία της παράταξης στη συνεδρίασή της κατέληξε σε αυτό που όλη η πόλη γνώριζε με σιγουριά τις τελευταίες ημέρες. Στον Φίλιππα Φίλιο.«Ανατρέχουμε στην εμπειρία αναζητώντας την ανανέωση» ακούστηκε ακούστηκε κάποια στιγμή στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ακολούθησε σχετική θυμηδία. Όλοι γνωρίζουν ότι καταφεύγουν στον πρώην δήμαρχο εξαιτίας της αποτελεσματικότητας του. Και ότι τον επιλέγουν επειδή αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση για να απαλλαγεί η πόλη από τα έργα και τις ημέρες του σημερινού δημάρχου.

Η δημοσκόπηση
Δεν θα αναπαράγουμε αποσπασματικά στοιχεία της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό μιας παράταξης και χωρίς στην ουσία να δημοσιοποιηθεί. Δύο είναι τα στοιχεία τα οποία επικαλείται η αντιπολίτευση: για πρώτη φορά η παρούσα δημοτική αρχή παρουσιάζει σημάδια όχι απλά κόπωσης, αλλά βύθισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο ο Φίλιππας Φίλιος που έχει συντριπτικό προβάδισμα έναντι του δημάρχου, αλλά όλοι οι υποψήφιοι εμφανίζουν καλά ποσοστά σε σχέση με το Νίκο Γκόντα.Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όμως, όπως δηλώνουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα στελέχη των παρατάξεων κινούνται και τα κόμματα σε αντίθεση με την αδιευκρίνιστη ψήφο που «σαρώνει».

Τεράστια στοιχήματα
Ο επόμενος δήμαρχος Ιωαννιτών θα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Θα κληθεί να διαχειριστεί χρέος 70 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα εν μέσω εθνικής κρίσης. Ο φόβος για ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα (κατά το πρότυπο της ΝΔ) είναι διάχυτος αφού η αδιαφάνεια διακυβέρνσης του Νίκου Γκόντα είναι παροιμιώδης. Την ίδια στιμή το κράτος δυσκολεύεται να καταβάλλει στους δήμους την τακτική επιχορήγηση. Οι υπάλληλοι μένουν για μήνες απλήρωτοι. Ο νέος δήμος είναι ένας μεγάλος άγνωστος. Πώς θα διαρθρωθούν οι υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της πόλης, της Ανατολής, της Κατσικάς, του Περάματος; Προς το παρόν πάντως επικρατεί αισιοδοξία στην αντιπολίτευση για αλλαγή σελίδας:«Το αίτημα για μία νέα σελίδα στο Δήμο Ιωαννιτών είναι κοινό και σε αυτό απαντά με όραμα, πρόγραμμα, ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένες πολιτικές η ενιαία παράταξη. Χωρίς διαχωρισμούς. Ισότιμα. Καθαρά και έντιμα. Η υποψηφιότητα του Φίλιππα Φίλιου, προήλθε με την συνεκτίμηση όλων των στοιχείων και τη πολιτική αξιολόγηση που έγινε. Η εμπειρία του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και η γνώση των προβλημάτων του Δήμου αποτελούν τα πιο σημαντικά εφόδια στην σημερινή κρίσιμη περίοδο. Η διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους και η μεγάλη παράσταση νίκης, τον φέρνουν στο τιμόνι μιας κοινής προσπάθειας» αναφέρεται στη χθεσινή της ανακοίνωση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"
Share on Facebook