Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

"Πολύ νωρίς" για να αποφανθεί κανείς για πρόοδο στο Αφγανιστάν


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το κατά πόσον έχει συντελεστεί πρόοδος στο Αφγανιστάν, όπου οι διεθνείς δυνάμεις που μάχονται τους εξεγερμένους αναμένεται να φθάσουν προσεχώς τους 150.000 στρατιώτες.

Ερωτηθείς από... το τηλεοπτικό κανάλι ABC κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν ή όχι τον πόλεμο, ο Μπάιντεν απάντησε πως "είναι πολύ νωρίς για να διατυπώσουμε μία κρίση".

"Δεν έχουν φθάσει ακόμη όλοι οι επιπλέον στρατιώτες (που στάλθηκαν ως ενισχύσεις) επί τόπου, Αυτό δεν θα γίνει πριν από τον Αύγουστο", είπε και πρόσθεσε πως ο στρατός εκτιμά πως η πρόοδος μπορεί να είναι πιο αισθητή από τώρα και έως το Δεκέμβριο.

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ δόθηκε την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου πέντε στρατιωτών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανοί.

Οι ανθρώπινες απώλειες στις τάξεις των διεθνών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί τους δύο τελευταίους μήνες. Ο Ιούνιος με 102 θανάτους ήταν ο πιο φονικός αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη του 2001.

Ο Μπάιντεν εξήγησε πως οι θερινοί μήνες είναι πιο φονικοί γιατί είναι πιο εύκολο για τους εξεγερμένους να δεισδύουν από το Πακιστάν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης "αρχή μιας μετάβασης" την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προσδιορίσει την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων τον Ιούλιο του 2011.

Ερωτηθείς για την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων τον Ιούλιο του 2011, ο Μπάιντεν είπε πως "μπορεί να είναι 2.000 στρατιώτες. Μπορεί να είναι περισσότεροι, αλλά θα υπάρξει μια μετάβαση".

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε επίσης πως τα διεθνή στρατεύματα σημειώνουν "σημαντική πρόοδο" εναντίον της Αλ Κάιντα, τον "αρχικό στόχο", όπως είπε.

Share on Facebook