Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Πρόβλημα λειψυδρίας


Στα Χανιά

Σημαντικό έλλειμμα που φθάνει τα 5000m3 νερού την ημέρα παρουσιάζει η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής υδροδότησης της πόλης των Χανίων.

Όπως υποστήριξε σήμερα ο... πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Ντάλλας, το πρόβλημα της λειψυδρίας « χτύπησε» και τα Χανιά και για το λόγο αυτό ζητείται από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης να καλύψει το έλλειμμα αυτό.Ο κ. Ντάλλας συνέστησε και στους πολίτες τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης νερού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Ντάλλας η μέση θερινή κατανάλωση για τους 75000 πελάτες της ΔΕΥΑΧ ανέρχεται τα 25000m3 την ημέρα.

Όπως ο ίδιος είπε για να καλυφθεί το έλλειμμα των 5000m3 που υπάρχει θα πρέπει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης( ΟΑΔΥΚ) να καλύψει το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ, παρέχοντας από τις αντλούμενες από αυτόν ποσότητες από τις πηγές των Μυλωνιανών το 15% των 60000m3 νερού που αντλούνται την ημέρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ η επιχείρηση έχασε την αυτοδυναμία υδροδότησης που είχε και για το λόγο αυτό ζητά με επιστολή του, από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας με την ιδιότητα και του προέδρου του ΟΑΔΥΚ να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πρόσθετες ποσότητες που χρειάζεται η ΔΕΥΑΧ για την κάλυψη των αναγκών της πόλης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ντάλλας η χρήση νερού για ύδρευση έχει δια νόμου προτεραιότητα ως προς την ποσότητα και την ποιότητα, έναντι κάθε άλλης χρήσης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση νερού σε ένα μέσο νοικοκυριό μοιράζεται ως εξής:

Πλύσιμο αυτοκινήτου 4%, κουζίνα - μαγείρεμα 27%, πλυντήριο ρούχων 19%, πλύσιμο σώματος 19% και καζανάκι 31%..
Share on Facebook