Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την πιθανότητα να σημειωθούν νέες επιθέσεις στην Ινδία


Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μάλεν δήλωσε σήμερα ότι φοβάται πως εξτρεμιστές θα εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στην Ινδία, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Μουμπάι στο τέλος του 2008, για να προκαλέσουν πολεμική σύρραξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Μιλώντας στους... δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο αεροπλάνο με το οποίο ο ναύαρχος μετέβαινε στο Νέο Δελχί, ο Μάλεν χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση της Ινδίας μετά τις αιματηρές αυτές επιθέσεις που εξαπέλυσε μία ομάδα εξτρεμιστών σε διάφορα σημεία της Μουμπάι, προκαλώντας το θάνατο 166 ανθρώπων.

"Ανησυχώ πολύ για το ενδεχόμενο μίας νέας επίθεσης ή κάποιας ανάλογης ενέργειας", δήλωσε ο Μάλεν, προσθέτονας ότι θέλει "να είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί".

Η Ινδία απέδωσε τις επιθέσεις σε μία ισλαμική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν, την Λασκάρ ι Τάιμπα, η οποία ωθήθηκε από τις "επίσημες υπηρεσίες" του Πακιστάν.

Πρόσφατα, ο ινδός υφυπουργός Εσωτερικών Τζ. Κ. Πιλάι δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) εμπλέκεται σε αυτές τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με το ναύαρχο Μάλεν, οι επιθέσεις στη Μουμπάι έδειξαν ότι μία μικρή ομάδα εξτρεμιστών μπορεί να έχει "στρατηγικό αντίκτυπο" και να ωθήσει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις προς μία σύρραξη.

"Ενα από τα πράγματα που μου έκανε εκτύπωση τότε και που παραμένει αιτία μεγάλης ανησυχίας είναι ότι αυτοί οι τρομοκράτες μπορούν να φέρουν τις δύο χώρες κοντά σε μία σύρραξη", δήλωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανή σχέση μεταξύ της ISI και των ισλαμιστών εξτρεμιστών, ανάμεσά τους και αυτών που μάχονται κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Μάλεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες με την ISI.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν μερικές φορές "κάποιες διευκρινίσεις" από την πλευρά της ISI "για να γνωρίζουν για ποιο λόγο γίνονται κάποια πράγματα", πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί ο ναύαρχος Μάλεν θα συναντηθεί με τον αμερικανό επίτροπο για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πριν από τις συνομιλίες που θα έχει με τον ινδό ομόλογό του την Παρασκευή.
Share on Facebook