Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

"Σύσκεψη για τα πτηνοτροφεία στο Νομό Άρτας"


"Οι αδειοδοτήσεις των πτηνοτροφικών μονάδων σε σχέση και με την περιβαλλοντική προστασία αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που είχε σήμερα η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα με τους τοπικούς φορείς στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης, ο Δήμαρχος Κομποτίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχ/σης Απορριμμάτων Στάθης Γιαννούλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ηλίας Κοίλιας, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Παύλος Μίχας και υπηρεσιακοί...

παράγοντες της Άρτας και της Περιφέρειας. Της σύσκεψης προηγήθηκε επίσκεψη της Περιφερειάρχη σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής. Όπως είπε η κ. Γεωργακοπούλου «υπάρχει σωρός αιτημάτων στο γραφείο της Περιφέρειας, στη Δ/νση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που για ορισμένους ανθρώπους αποτελούν πρόβλημα γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιούν κι αυτοί στον τομέα που ίσως άλλοι πρόλαβαν ή ακόμα προλαβαίνουν γιατί είναι εκτός από ζώνες αποκλεισμού. Ξέρω ότι η παραγωγική δραστηριότητα του Ν. Άρτας στηρίζεται στον πτηνοτροφικό τομέα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν μέσω του αναπτυξιακού νόμου και αυτή τη στιγμή δεν τους δίνεται η δυνατότητα». Είπε ότι αναμένει τις προτάσεις των φορέων εντός το πολύ δέκα ημερών για να χαράξει όπως είπε, ένα δρόμο η Περιφέρεια. «Ή τους λέμε αποκλείεστε και κοιτάξτε προς μια άλλη κατεύθυνση ή αλλιώς να προχωρήσουμε γιατί δεν έχουμε τα περιθώρια ως νομός και ως περιφέρεια αλλά και ως χώρα. Όταν η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία φοβερή οικονομική ύφεση και όλα της τα νώτα τα έχει στρέψει η κυβέρνηση προς τον ιδιωτικό τομέα και σε ιδιωτικές επενδύσεις, εκτίμηση δική μου είναι, εσείς θ’ αποφασίσετε για την περιοχή σας κι εγώ, με γραπτές τοποθετήσεις και με γραπτές αποφάσεις των οργάνων σας. Εκεί έγκειται η σημερινή συνάντηση όμως χωρίς να έχουμε να βάλουμε όρια αποκλεισμού γιατί αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε όσο πιο πολύ κόσμο πρέπει, να τροφοδοτήσουμε με εργασία, με δραστηριότητα για να είναι τα αποτελέσματα στην κοινωνία ουσιαστικά». Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία του περιβάλλοντος του Αμβρακικού κόλπου, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και η ορθολογική ανάπτυξη των πτηνο-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και η αποφυγή ενδεχόμενης εξάπλωσης νοσογόνων παραγόντων, το Ν.Σ. Άρτας, το Σεπτέμβριο του 2009, είχε αποφασίσει ότι δεν θα γνωμοδοτεί θετικά επί Μ.Π.Ε. και δεν θα συναινεί στη χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις περιοχές που είναι επιβαρημένες από την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης μελέτης ΣΧΟΑΑΠ. Η απόφαση αναφερόταν στα πτηνοτροφεία, χοιροστάσια και βουστάσια για περιοχές που είναι οι πιο επιβαρημένες στο Ν. Άρτας από άποψη εγκατάστασης πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων: το Δ.Δ. Κωστακιών Δήμου Αρταίων και τα Δ.Δ. Γαβριάς, Ράχης, Πολυδρόσου και Βίγλας του Δήμου Αμβρακικού. Η απόφαση αυτή λήγει στις 2/9/10 και το Ν.Σ. θα πρέπει να δει εκ νέου το θέμα.

Αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί έλεγχοι
Όχι αποκλεισμοί αλλά αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί έλεγχοι και πρόστιμα όπου χρειάζεται, ήταν η θέση που διατύπωσε η Γ.Γ.Π.Η. η οποία ζήτησε τα αποτελέσματα των περιβ/κών ελέγχων άμεσα από τους αρμόδιους φορείς και τα όργανα. "Σεβόμαστε τις αποφάσεις των δημοτικών και των νομαρχιακών οργάνων αλλά όμως δεν πρέπει να σταματούν την οικονομική δραστηριότητα ενός τόπου με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος" τόνισε η κυρία Γεωργακοπούλου – Μπάστα. «Δεν θα μεταβληθούμε σε χωροφύλακες και ούτε η πολιτική των προστίμων είναι λύση» υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο Νομάρχης. «Απ’ τις τρεις αυτές περιοχές της Βίγλας, της Ράχης και των Κωστακιών, Γαβριάς που πράγματι όλοι συνομολογούν και σήμερα ότι υπάρχει πρόβλημα, εδώ δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση περαιτέρω επέκτασης. Και σ’ αυτό συγκλίνουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Είναι άλλωστε μια συμφωνία κυρίων. Η απόφαση του Ν.Σ. ήταν τεκμηριωμένη. Υιοθέτησε απόψεις Δημάρχων, Δ.Σ., φορέων, υπηρεσιών και της τότε υπηρεσίας ΠΕΧΩΔΕ της Περιφέρειας με προϊστάμενο τον κ. Πανοζάχο. Εξάλλου στις 2/9 λήγει αυτή η απόφαση κι επομένως το Ν.Σ. θα πάρει εκ των πραγμάτων μια νέα άποψη όπως αυτή κατατεθεί απ’ τις υπηρεσίες, απ’ τους τοπικούς φορείς (Δήμους) και σε συνάρτηση με τα αιτήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα που ζητούν αδειοδότηση. Είναι δύο περιπτώσεις που είναι έξω απ’ το χώρο τον οποίο έθεσε η Ν.Α. επομένως μπορούν να συζητήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης και τρεις νομίζω που δεν μπορούν να πάρουν με τη συγκεκριμένη απόφαση. Μπορούν να εξεταστούν κι επομένως το θέμα ανάγεται σε μια ρύθμιση άλλη που θα έχει τη νομική βάση αλλά πάντα σύμφωνα με αυτό που σήμερα βλέπουμε: υπερκορεσμό σε σημείο που να δημιουργείται πρόβλημα παραμονής των ίδιων των κατοίκων» τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου."
http://www.epirusgate.blogspot.com/

Share on Facebook