Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

"Στη δίνη των εξελίξεων η ΔΩΔΩΝΗ"


"Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ύστερα από την επίσημη έναρξη της πλειοδοσίας που αναμένεται να ακολουθήσει για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας.Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τη δική του δέσμευση πως η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει σοβαρά υπόψιν την ιδιομορφία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος...

της ΔΩΔΩΝΗΣ στις όποιες εξελίξεις, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς άνοιξε τον χορό των προτάσεων για την εξαγορά της ΑΤΕ και το μέλλον των θυγατρικών, μεταξύ αυτών και της ΔΩΔΩΝΗΣ.Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε πως προσφέρει 701 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 77% της ΑΤΕ και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.Η πρόταση αφορά σε καθαρά συναλλαγή σε μετρητά και όχι σε ανταλλαγή μετοχών και κατατέθηκε στον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη Πέμπτη.Αυτομάτως αυτό αποδεικνύει το ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν γνώστης όλων των επικείμενων εξελίξεων και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις μεγάλων «παικτών» του τραπεζικού κλάδου της χώρας, με την τοπική κοινωνία και ειδικότερα τον παραγωγικό κόσμο να παρακολουθεί στενά και να ανησυχεί για την πορεία της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Άμεση αντίδραση
Οι χθεσινές εξελίξεις βρήκαν τους κτηνοτρόφους στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας όπου πραγματοποίησαν κατάληψη των γραφείων, ως αντίδραση στη μη συμφωνία με τις προτάσεις της διοίκησης για τις ποσότητες και τις τιμές του εισκομιζόμενου αγελαδινού γάλακτος.Σε δηλώσεις του εκ μέρους του συντονιστικού των κτηνοτρόφων ο κ. Μιχ. Τζίμας εξέφρασε την έντονη αντίθεση των παραγωγών στα σενάρια πώλησης, ενώ κάλεσε τις συνεταιριστικές ενώσεις που υποστήριξαν προ ημερών ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.«Όσοι βιάστηκαν να πουν ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται θα πρέπει να απαντήσουν. Έχουν την ηθική ευθύνη απέναντι στους κτηνοτρόφους και την κοινωνία. Οι εξελίξεις με την πρόταση του κ. Σάλλα και την απάντηση του υπουργείου μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Δε γίνεται να εμφανίζεται φιλοσυνεταιριστής ένας τραπεζίτης ή να ακολουθήσουν κι άλλοι. Εμείς θέλουμε ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να πει τι πρόκειται να κάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα είπαν στον υπουργό
Δύο περίπου ώρες διήρκεσε στο μεταξύ η συνάντηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο με τον Γ. Παπακωνσταντίνου το βράδυ της Τετάρτης, με μοναδικό αντικείμενο τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.Όπως τονίζεται σε δελτίο τύπου των επτά βουλευτών, κατέστησαν σαφές ότι η «Δωδώνη» είναι μια εταιρία άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη της Ηπείρου, αποτελεί δε πρότυπο αναπτυξιακό εργαλείο για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας.Υπ’ αυτή την έννοια, υπογράμμισαν ότι, όπως ορίζεται και στο καταστατικό ίδρυσης της «Δωδώνης», οι όποιες εξελίξεις σχετικά με το σημερινό μεγαλύτερο μέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας που είναι η ΑΤΕ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσουν τον ειδικό χαρακτήρα που έχει η «Δωδώνη» για την Ήπειρο.Οι βουλευτές τόνισαν την καθολική απαίτηση της κοινωνίας των Ηπειρωτών, η «Δωδώνη» να συνεχίσει να λειτουργεί με τον οικονομικό και κοινωνικό της χαρακτήρα, ανεξάρτητα από τις όποιες ενδεχόμενες αλλαγές προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στην ΑΤΕ.Ο Υπουργός Οικονομικών αποδέχτηκε, όπως αναφέρουν στο δελτίο τύπου, τις προτάσεις των βουλευτών και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των συνεταιριστικών οργανώσεων – μετόχων της εταιρίας, των παραγωγών κτηνοτρόφων και της ευρύτερης κοινωνίας της Ηπείρου.

Και ερώτηση των επτά
Παράλληλα οι επτά βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας σχετικά με το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.Μεταξύ άλλων τονίζεται πως πρόκειται για μία επιχείρηση άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της Ηπείρου και γι’ αυτό έχει γίνει εμμονή και διακαής στόχος της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.Ακολούθως γίνεται μία ιστορική αναφορά στην πορεία της γαλακτοβιομηχανίας, διατυπώνονται αιχμές για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή και εν γένει για τη στάση διαχρονικά των διοικήσεων της ΑΤΕ.«Η ΑΤΕ έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Δέθηκε στο άρμα των καρτέλ και πάγωσε ή μείωσε τις τιμές στο γάλα των κτηνοτρόφων, όταν τα προηγούμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι απολάμβαναν όλο και ικανοποιητικότερες τιμές.Τορπίλισε το καθαρό επιχειρηματικό περιβάλλον της, βάζοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της «ΔΩΔΩΝΗ» ΑΕ αποκομίζοντας ωστόσο εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια τεράστια κέρδη, οφέλη και πλεονεκτήματα για λογαριασμό της», τονίζεται στην ερώτηση.
Καταλήγοντας οι βουλευτές επισημαίνουν πως η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας και δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση μεταξύ της ΑΤΕ και των συνεταιρισμών, αλλά με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και την αντίληψή της για την πράσινη ανάπτυξη και την παραγωγή καθαρών προϊόντων.«Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. ώστε, ανεξάρτητα από την πορεία της ΑΤΕ να παραμείνει στην Ήπειρο και στους παραγωγούς της.Πως σκοπεύει να διασφαλίσει τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Ηπείρου ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα που έχει όλες αυτές τις δεκαετίες, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που ενδεχομένως προκύψουν στο τραπεζικό μας σύστημα και επί του προκειμένου των σχεδιασμών και εξελίξεων της ΑΤΕ», καταλήγει η ερώτηση.Στη συνάντηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου μετείχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο Βαγγέλης Αργύρης, (Ιωαννίνων) , Χρήστος Κατσούρας, (Θεσπρωτίας), Θανάσης Οικονόμου, (Ιωαννίνων), Μιχάλης Παντούλας, (Ιωαννίνων), Βαγγέλης Παπαχρήστος, (Πρέβεζας), Παύλος Στασινός, (Άρτας) και Δημήτρης Τσιρώνης, (Άρτας), που υπογράφουν και την σχετική ερώτηση.

Παραχωρητήριο και χωρίς ενοίκιο
Αναφορικά με τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ, όπως η ΔΩΔΩΝΗ, η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας «δεν θα πληρώνουν ούτε ενοίκιο».

Κατάληψη από τους αγελαδοτρόφους για την τιμή του γάλακτος
Στα άκρα έφτασε η κόντρα της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ με τους αγελαδοτρόφους, με την πρώτη να επαναφέρει την πρότασή της για μείωση της ποσότητας του εισκομιζόμενου γάλακτος κάθε παραγωγού και τον διαφορετικό καθορισμό της τιμής για το 30% αυτής.Μετά την άκαρπη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, οι παραγωγοί ζήτησαν από τη διοίκηση να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ, όπου πρέπει να κληθούν και οι ίδιοι για να τοποθετηθούν.Αντί αυτών, όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι η διοίκηση έστειλε στους αγελαδοτρόφους τελεσίγραφο να υπογράψουν την προτεινόμενη σύμβαση, διαφορετικά θα διακόψουν τη συνεργασία μαζί τους!Έτσι, χθες το μεσημέρι δεκάδες κτηνοτρόφοι έφτασαν στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας και προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης, ζητώντας επιτακτικά να συναντήσουν τη διοίκηση. Η τελευταία ήταν άφαντη, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εντολή που δόθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Λ. Κόντο να απαγορευθεί η είσοδος στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης που έσπευσαν να καλύψουν το γεγονός.Σε δηλώσεις του εκ μέρους των παραγωγών ο Μιχ. Τζίμας ξεκαθάρισε ότι οι αγελαδοτρόφοι δεν πρόκειται να υπογράψουν τις συμβάσεις που προτείνει η διοίκηση, τις οποίες χαρακτήρισε ως «δηλώσεις μετανοίας».Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν η διοίκηση δε συζητήσει μαζί τους. «Μας εκβιάζουν και γι’ αυτό δεν μας έχουν δώσει ούτε την προκαταβολή του Ιουνίου, γνωρίζοντας ότι πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ζητήσαμε να ανακληθεί η απόφαση και να συζητήσουμε για τις συμβάσεις για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. Δυστυχώς, η διοίκηση δε μας έδωσε καμία απάντηση και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε κατάληψη. Αν δεν θέλουν να συζητήσουν με τους κτηνοτρόφους, τότε αυτή η διοίκηση δεν ταιριάζει στη ΔΩΔΩΝΗ και θα πρέπει να παραιτηθεί. Είναι μία απαράδεκτη και φασιστική λειτουργία της διοίκησης, όμως αυτά θα πρέπει να τα κάνει αλλού και όχι στη ΔΩΔΩΝΗ», σημείωσε ο κ. Τζίμας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Share on Facebook