Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

"Διευκρινίσεις" ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Αμπάς


Προτού δεσμευθεί σε απευθείας διάλογο με το Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε σήμερα από την Ουάσινγκτον "διευκρινίσεις" για τα επίμαχα ζητήματα του εβραϊκού εποικισμού και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ προτούν επαναληφθούν οι... απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

Η απαίτηση αυτή διατυπώθηκε στον αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος έγινε δεκτός σε μία μακρά συνάντηση στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, από τον πρόεδρο Αμπάς.

"Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν διευκρινίσεις στην αμερικανική θέση για έναν ορισμένο αριθμό προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που θα επέτρεπαν να περάσουμε σε συνομιλίες για μία τελική διευθέτηση", εξήγησε ένας από τους ηγέτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, έπειτα από τη συνάντηση.

"Αυτή η συνάντηση των τριών ωρών ήταν οπωσδήποτε σημαντική αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα, πρώτα απ΄όλα οι οικισμοί και η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, που απαιτούν περισσότερη διασαφήνιση και εξέταση από την πλευρά των Αμερικανών", διευκρίνισε ο Ράμπο.

Ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ υπογράμμισε πως "το χρονοδιάγραμμα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας", ενώ οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση Ομπάμα προκειμένου να δεσμευθούν σύντομα σε έναν απευθείας διάλογο με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Μίτσελ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αμπάς και το βασικό παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Έρεκατ "πολύ παραγωγική". Όπως συνήθως, ο αμερικανός διαμεσολαβητής αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των συζητήσεών του.Share on Facebook