Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Το ΔΝΤ παρέγραψε το χρέος της Αϊτής


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την παραγραφή του χρέους της Αϊτής προς το ίδιο κι ανακοίνωσε πως καθιστά διαθέσιμα... νέα δάνεια στη χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού ο οποίος την έπληξε νωρίτερα εφέτος.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της παραγραφής του χρέους της Αϊτής, που ανερχόταν σε 268 εκατ. δολάρια, και προσέφερε ένα τριετές πρόγραμμα δανειοδότησης ύψους 60 εκατ. δολαρίων με μηδενικό επιτόκιο ως τα τέλη του 2011, για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και την αποφυγή των διακυμάνσεων στο νόμισμά της.

Επίσημα, πάνω από 220.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό των 7 βαθμών ο οποίος διέλυσε τη χώρα τον Ιανουάριο. Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε τον Μάρτιο βοήθεια ύψους 9,9 δις δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας της Καραϊβικής,

Σύμφωνα με την αποστολή του ΔΝΤ στην Αϊτή, η χρηματοδότηση από το Ταμείο δεν έχει στόχο να μεγεθύνει εκ νέου τα χρέη της χώρας αλλά να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να διαχειριστεί τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στις νομισματικές ισορροπίες λόγω των μεγάλων εισροών βοήθειας στη χώρα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι "στόχος του προγράμματος του Ταμείου δεν είναι να δώσει πόρους για την ανοικοδόμηση. . .δεν είμαστε ο αρμόδιος φορέας γι' αυτό", παραπέμποντας στα σχετικά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Και επίσης, σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει σκοπό να "περιορίσει" τις δαπάνες για την αρωγή και την ανοικοδόμηση. "Η ιδέα είναι να διευκολύνουμε την απορρόφηση της βοήθειας".

Το ΔΝΤ επισήμανε ότι η αποκατάσταση της Αϊτής μετά το σεισμό παραμένει "εύθραυστη" και ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξή της θα είναι η ανοικοδόμηση. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Αϊτής θα μεγεθυνθεί 9% το οικονομικό έτος 2011-12, και θα επιβραδυνθεί στο 6% το 2015, όταν η ανοικοδόμηση θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν την Αϊτή ώστε η διαδικασία της ανοικοδόμησης να επιταχυνθεί και οι κοινωνικές εντάσεις να αμβλυνθούν.

Από τα υπεσχημένα 9,9 δις δολάρια, τα 5,3 δις δολάρια πρόκειται να δοθούν μέσα σε 18 μήνες. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος συμπροεδρεύει στην επιτροπή για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, διαμαρτύρεται διότι η βοήθεια φθάνει με πολύ αργό ρυθμό και δυσχεραίνει την διαδικασία.

Στελέχη του ΔΝΤ έλεγαν ότι το πρόγραμμα του Ταμείου ίσως ενισχύσει την εμπιστοσύνη των δωρητριών χωρών στην κυβέρνηση και την πολιτική της και τις ενθαρρύνει να επιταχύνουν την αποδέσμευση των υπεσχημένων κεφαλαίων.


Share on Facebook