Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Το Ισραήλ θα επιστρέψει στην Τουρκία τα τρία πλοία της που έχει κατάσχει μετά την επίθεση κατά του διεθνούς στολίσκου


Το Ισραήλ αποφάσισε να δώσει πίσω στην Τουρκία τα τρία πλοία της που είχε κατάσχει στις 31η Μαΐου έπειτα από την επίθεση ισραηλινών κομάντο κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα τούρκοι ακτιβιστές, μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

Αυτή η απόφαση, που... ελήφθη από τους επτά ισραηλινούς υπουργούς του συμβουλίου ασφαλείας, κοινοποιήθηκε στις τουρκικές αρχές από τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα και αναμένεται να υλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το πλοίο "Mavi Marmara", η ναυαρχίδα του διεθνούς στολίσκου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα και τα άλλα δύο τουρκικά πλοία βρίσκονται στο λιμάνι του Ασντόντ, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Εξάλλου δύο ισπανοί ακτιβιστές που βρίσκονταν στο διεθνή στολίσκο έκαναν μήνυση κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μανουέλ Ταπιάλ και η Λάουρα Αράου -- δύο από τους τρεις Ισπανούς που συμμετείχαν στην αποστολή με το διεθνή στολίσκο-- κατέθεσαν μήνυση στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά έξι μελών του υπουργικού του συμβουλίου και κατά ενός ανώτερου αξιωματικού του ισραηλινού στρατού.

Ο Ταπιάλ δήλωσε μάλιστα ότι η ανθρωπιστική του οργάνωση θα στείλει δύο πλοία με ισπανική σημαία στη Γάζα, σε μία προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Share on Facebook