Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

"Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο στην περίπτωση πώλησης της ΑΤΕ...."


"Η πρόταση εξαγοράς της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και του ΤΤ δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό αλλά και οικονομικό σκάνδαλο αφού σπεύδει να ικανοποιήσει κατευθύνσεις πλήρους αποδυνάμωσης της παρέμβασης του κράτους αλλά και να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα...Τη στιγμή μάλιστα που ακόμα η ικανότητα διάθεσης ρευστού από τους επίδοξους αγοραστές είναι αμφισβητούμενη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δάνεια 350 εκ. ευρώ στο ΤΤ που λήγουν τέλος του Ιουλίου ενώ έχει δανειστεί από την ΑΤΕ στη διατραπεζική 200 εκ. ευρώ περίπου.

Αυτή η εξαγορά, αν γίνει, θα έχει ως συνέπεια να χάσει το Δημόσιο το σύνολο της αυτοτελούς συμμετοχής του στο τραπεζικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο θα απεμπολήσει ένα ουσιαστικό εργαλείο παρέμβασης στον τραπεζικό χώρο για το κοινωνικό συμφέρον και για ουσιαστικές λειτουργίες της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προστασία των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για δημιουργία Δημοσίου Πυλώνα μέσω της Εθνικής, Αγροτικής και Τ.Τ είχε σαφείς στόχους δέσμευσης των τραπεζών για ουσιαστικές μειώσεις των επιτοκίων και συνέχιση της χορήγησης κεφαλαίων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να μην υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης.

Με τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που έχει δοθεί στις ιδιωτικές τράπεζες από το κράτος δεν επιτρέπετε να μιλά κανένας για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση και εξασφάλιση των συμφερόντων που πρέπει να υπηρετεί το κράτος, δηλαδή την κοινωνία.

Στην περίπτωση εξαγοράς της Αγροτικής ουσιαστικά παραδίδεται το σύνολο σχεδόν της περιουσίας των αγροτών στα ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα σε εποχή μεγάλης κρίσης της γεωργίας, όπου ελάχιστοι φορείς έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες κατανοούν τους κινδύνους καθώς και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση που προδιαγράφονται από αυτή την κίνηση και θα αγωνιστούν κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook