Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

"Σχετικά με την χθεσινή πυρκαγιά στο Καπανδρίτι"


"Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Καπανδριτίου, στην περιοχή του Μικροχωρίου, και θα ήθελα να σου μεταφέρω την εμπειρία μας από την χθεσινή πυρκαγιά.
Χθες το απόγευμα και ενώ η φωτιά κινείτο από το Μικροχώρι προς το Βαρνάβα αποφασίσαμε με το φίλο μου να πάμε στο μέτωπο και να βοηθήσουμε τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων. Πήραμε το αγροτικό του αυτοκίνητο και μπήκαμε στους χωματόδρομους με κατεύθυνση το μέτωπο ...
της φωτιάς. Περάσαμε 3 σταματημένα πυροσβεστικά οχήματα ώσπου φτάσαμε εκεί που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη.
Διαπίστωση πρώτη. Στο δρόμο -στο κανονικό δίκτυο όχι στο χωματόδρομο- κινούνταν διάφοροι jeepάτοι περίεργοι, παπούδες και γενικώς κάτοικοι και μη, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούσαν συμφόρηση χωρίς να προσφέρουν έργο.
Διαπίστωση δεύτερη. Διανύσαμε όλη τη διαδρομή μέχρι μέσα στο δάσος χωρίς να υπάρξει έστω και ένας να μας ρωτήσει που πάμε. Αστυνομική δύναμη στο Μικροχώρι ανύπαρκτη, δεν το συζητώ.
Φτάνωντας στο ένα από τα 4 μέτωπα της φωτιάς - το συγκεκριμένο έδειχνε ότι ήταν σε μερική ύφεση - βρήκαμε 4 πυροσβέστες και δύο πολίτες να προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά που έκαιγε θαμνώδη έκταση με 2 τσάπες και κάτι κλαδιά. Ρωτώντας τον επικεφαλής της ομάδας των πυροσβεστών μάθαμε τα εξής.
α) υπήρχε σημαντικότατη καθυστέρηση ώσπου τα 2 υδροφόρα βυτία που συμμετείχαν να πηγαίνουν να γεμίζουν σε απόσταση 5 χιλιόμετρα και να επιστρέφουν. Ερώτηση. Γιατί ενώ πρόκειται γαι κατοικημένες περιοχές δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί ανά 500 μέτρα?
β) τα πυροσβεστικά οχήματα που είχαν έρθει στην περιοχή -εκτός από 2 UNIMOG- ήταν βαρέως τύπου οχήματα ασφάλτου τα οποία δεν μπορούσαν να βοηθήσουν σε τίποτα παρά μόνο εφόσον η φωτιά έμπαινε μέσα στον οικίσμό. Ερώτηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις γαιτί δεν επιστρατεύονται περισσότερα 4 Χ 4 οχήματα παρά περιμένουμε όλοι στο κέντρο του χωριού να κάνουμε κατάσβεση?
γ) οχήματα τύπου τρακτέρ, bobcat, ή άλλος εξοπλισμός όπως αλυσοπρίονα, τσάπες, κλπ δεν είδαμε πουθενά

Επιστρέφοντας μετά από λίγο πίσω στον οικισμό για να μεταφέρουμε ότι εργαλεία μπορούσαμε να βρούμε ζήσαμε βέβαια και την θεική σκηνή να μαλώνουν μπροστά στον κόσμο ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής με κάποιον άλλο αξιωματικό για το ποιός δίνει εντολές -εδώ ταιριάζει το...εδώ ο κόσμος καίγεται..-

Ας είναι καλά οι ιπτάμενοι και οι απλοί πυροσβέστες που κάνουν πάντα τις μεγαλύτερες προσπάθειες και χάρη σ' αυτούς έχουμε ότι απέμεινε όρθιο."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook