Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Χιλή: απεβίωσε ο πρώην ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας Λουίς Κορβαλάν


Ο πρώην γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος της Χιλής, Χουάν Κορβαλάν, ο οποίος είχε φυλακιστεί και βασανιστεί μετά το...
στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ στη Χιλή το Σεπτέμβριο του 1973, απεβίωσε χθες Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών στο σπίτι του στο Σαντιάγο, έγινε γνωστό από τους οικείους του.

Ο Κορβαλάν είχε φυλακιστεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί Ντόσον, στο νοτιότερο σημείο της Χιλής αλλά και της νότιας Αμερικής, στον Πορθμό του Μαγγελάνου, μαζί με άλλα στελέχη της αριστερής συμμαχίας η οποία στήριζε τον πρόεδρο Σαλβαδόρ Αγιέντε--ο οποίος έχασε τη ζωή του την πρώτη ημέρα της επιβολής της χούντας που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας.

Κατόπιν ο Κορβαλάν μεταφέρθηκε στα κέντρα βασανιστηρίων Ριτοκέ και Τρες Άλαμος, πριν απελευθερωθεί το 1976 μαζί με άλλους 200 πολιτικούς κρατούμενους μετά από εντατική διεθνή εκστρατεία.

Ανταλλάχθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας με το διαφωνούντα ρώσο συγγραφέα Βλαντίμιρ Μπουκόβσκι, κατόπιν πρότασης του σοβιετικού Αντρέι Ζαχάροφ που αποδέχθηκε ο Πινοτσέτ.

Ο Κορβαλάν ήταν "ένας άνθρωπος των ιδεών, αμετακίνητος σταλινικός, γνωστός στη Ρωσία", είπε ο Μπουκόβσκι, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 12 ετών σε σοβιετική φυλακή, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Πρόσθεσε ότι δεν μπόρεσε να τον συναντήσει. "Δεν το γνώριζα, ούτε τη στιγμή της ανταλλαγής, δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε, έτσι το ήθελε η σοβιετική πλευρά".

Ο Κορβαλάν "έμεινε παντοτινά πιστός στις ιδέες του και ήταν στην ηγεσία του Κομμουνιστικού κόμματος της Χιλής ως τις τελευταίες του ημέρες", είπε ο Μπουκόβσκι.

Ο Κορβαλάν διηύθυνε το ΚΚ Χιλής από το 1959 ως το 1989. Υπήρξε επίσης καθηγητής πανεπιστημίου, δημοσιογράφος και γερουσιαστής από το 1961 ως το 1973. Του δόθηκε άσυλο στη Σοβιετική Ένωση. Το 1988, επέστρεψε στη Χιλή για να λάβει μέρος στην διαδικασία επανόδου της χώρας του στην δημοκρατία, που αποκαταστάθηκε το 1990.

Ο Κορβαλάν, γνωστός με το προσωνύμιο "Lucho" την εποχή του Αγιέντε, συνδεόταν με στενή φιλία με τον Κουβανό ηγέτη Φιδέλ Κάστρο, τον αργεντινό επαναστάτη Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, τον συμπατριώτη του ποιητή Πάμπλο Νερούδα.

Για την δικηγόρο Κάρμεν Ερτς, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο εκλιπών υπήρξε "ένας άνθρωπος που συνέβαλε η κοινωνία της Χιλής να γίνει πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, πιο ενωμένη".

"Οφείλουμε να τον θυμόμαστε ως έναν άνθρωπο που πρέσβευε τις μεγάλες ενωτικές και δημοκρατικές πεποιθήσεις", πρόσθεσε.Share on Facebook