Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

"Δείτε αφίσα στην Πολωνία"


"Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Πολωνίας μία τεράστια αφίσα που απεικονίζει τον κλασικό ήρωα του Disney, Mickey Mouse, σε σώμα γυναίκας να ποζάρει μπροστά στη σβάστικα του Γ' Ράιχ.
Το συγκεκριμένο πόστερ, που φιλοτέχνησε ένας Ιταλός καλλιτέχνης που θέλησε με αυτό τον τρόπο να αποδώσει τη φρίκη του αμερικανικού τρόπου ζωής, αναρτήθηκε τον Ιούνιο στη δυτική πόλη Poznan...

και μάλιστα μερικά μόλις μέτρα μακριά από την εβραϊκή συναγωγή της πόλης.

Το έργο του Max Papeschi εντάσσεται σε μια ...
σειρά εκθεμάτων που συνδυάζουν φιγούρες αμερικανικών καρτούν με εικόνες πολέμου και καταστροφής και πρόκειται να παρουσιαστεί σε μία σύγχρονη έκθεση που ανοίγει τις πύλες της το φθινόπωρο.

Η εικόνα αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Πολωνία, καθώς δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα η εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων το 1939 και ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Αυτή η πρόκληση μέσω της τέχνης είναι μια μορφή βίας κατά της ευαισθησίας πολλών ανθρώπων», δήλωσε ο Νόρμπερτ Ναπιεράι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Poznan. Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές έκριναν πως το πόστερ είναι μια καλλιτεχνική έκφραση και δεν παραβιάζει τους νόμους της χώρας.

Η αφίσα έχει ήδη βανδαλιστεί δύο φορές, αλλά η Maria Czarnecka, διευθύντρια της γκαλερί, προτίθεται να το επαναφέρει στη θέση του. «Το κεφάλι του Mickey Mouse και η σβάστικα είναι στο ίδιο επίπεδο, δεν σημαίνουν τίποτα και ανήκουν και τα δύο στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης. Τα σύμβολα και ο τρόπος που λειτουργούν είναι το θέμα εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. "
http://rokakias.blogspot.com

Share on Facebook