Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Τα τεστ αντοχής σε ευρωπαϊκές τράπεζες αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα


ΛΕΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα τα τεστ αντοχής στα οποία υποβάλλονται 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, δηλώνοντας ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διενεργούνται τα τεστ δημιουργήθηκαν για να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Υπήρξαν "μεγάλες... συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο (...) για τους όρους" αυτών των τεστ, που θα δώσουν τη δυνατότητα να κριθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζών σε περίπτωση κρίσης, δήλωσε η Μέρκελ.

"Τα τεστ διενεργούνται σε ένα περιβάλλον όπου ο μηχανισμός στήριξης (της ευρωζώνης) έχει αποφασιστεί", πρόσθεσε, "δεν μπορούμε να κάνουμε σα να μην υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης". Τα τεστ με τον τρόπο που διενεργήθηκαν "αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα", υπογράμμισε η καγκελάριος.

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών έχουν γίνει αντικείμενο επικρίσεων σχετικά με το αν μπορούν να δώσουν σαφή εικόνα για την ικανότητα ανθεκτικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων σε πολύ άσχημες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Τα τεστ αντοχής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στο Λονδίνο από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).
Share on Facebook