Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

Η ελβετίδα πρεσβευτής στην Τεχεράνη υποβλήθηκε σε έλεγχο από την αστυνομία


Aφέθηκε ελεύθερη

Η πρεσβευτής της Ελβετίας στην Τεχεράνη Λίβια Λε Αγκοστί υποβλήθηκε σε έλεγχο από την αστυνομία στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο βορειοανατολικό Ιράν και δεν τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, όπως ...είχαν μεταδώσει νωρίτερα σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ελβετίδα διπλωμάτης υποβλήθηκε σε έλεγχο από την τοπική αστυνομία στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην επαρχία του Βορείου Χορασάν αλλά δεν τέθηκε υπό κράτηση, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ταξίδι της Αγκοστί σε χωριό του Βορείου Χορασάν είχε προετοιμαστεί "σε συντονισμό και με την άδεια του υπουργείου Εξωτερικών", σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης.

"Αλλά οι τοπικές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν προσωρινά την ελβετίδα πρεσβευτή στις 14 Ιουλίου γιατί η ταυτότητά της δεν είχε εξακριβωθεί. Ωστόσο ύστερα από συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές, αφέθηκε αμέσως ελεύθερη",

Ο έλεγχος αυτός δεν θα έχει συνέπειες στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βέρνης και Τεχεράνης, επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αγγλόφωνης υπηρεσίας Press TV της ιρανικής τηλεόρασης, που επικαλέστηκε "πληροφορημένη πηγή" στο υπουργείο Εξωτερικών, η Αγκοστί κρατήθηκε από τοπικούς αξιωματούχους ασφαλείας την Τετάρτη "γιατί η ταυτότητά της δεν είχε εξακριβωθεί."

Η πρεσβευτής αφέθηκε ελεύθερη μερικές ώρες μετά τη σύλληψή της.

Η ελβετική διπλωματική αποστολή στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ και η Ισλαμική Δημοκρατία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Share on Facebook