Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Γουινέα: σχέδιο "αποσταθεροποίησης" της χώρας


Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Γουινέα καταδιώκουν "εξτρεμιστές" που σχεδιάζουν την "αποσταθεροποίηση" της χώρας της Δυτικής Αφρικής με τη χρήση ένοπλης βίας, ενώ... απομένουν μερικές εβδομάδες πριν τον δεύτερο, καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ζαν-Μαρί Ντορέ χθες Σάββατο.

Στη Γουινέα--χώρα που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βωξίτη στον κόσμο--βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική διαδικασία για την αντικατάσταση του στρατιωτικού καθεστώτος από μια κυβέρνηση που θα εκλεγεί με λαϊκή ψήφο.

Στον πρώτο γύρο τον Ιούνιο δεν υπήρξε νικητής.

"Ορισμένα στοιχεία. . . πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις για να απεργαστούν σχέδια ώστε να επωφεληθούν προκαλώντας επεισόδια σε διαδηλώσεις πολιτών", είπε ο Ντορέ σε τηλεοπτική του ομιλία. Οι "συνωμότες", πρόσθεσε, φορούν στολές στρατιωτών και αστυνομικών ώστε να "προκαλέσουν δυσπιστία" προς τις αρχές, πρόσθεσε.

"Λέω στους εξτρεμιστές. . . ότι έχουν ήδη αναγνωριστεί. Ξέρουμε ποιοι είναι", υποστήριξε ο Ντορέ.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων συνταγματάρχης Νουχού Τιάμ δήλωσε ότι έχουν γίνει συλλήψεις.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, αν και αρκετοί ανέμεναν πως ο στρατός ή/και υποστηρικτές πολιτικών κομμάτων θα "προκαλούσαν προβλήματα".

Τον Δεκέμβριο του 2008, μετά το θάνατο του προέδρου Λανσανά Κοντέ, την εξουσία κατέλαβε στρατιωτική χούντα. Στις αρχές του 2010 ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων διόρισε μια μεταβατική κυβέρνηση με εντολή να οργανώσει εκλογές--διαδικασία υπέρ της οποίας τάχθηκαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεθνείς παρατηρητές είπαν ότι έμειναν γενικά ικανοποιημένοι όσον αφορά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ωστόσο ο Αλφά Κοντέ, που ήλθε δεύτερος σε ψήφους, και ο τρίτος, Σιντιά Τουρέ, προσέφυγαν στα δικαστήρια. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί όσον αφορά τις ενστάσεις τους αύριο Δευτέρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σελού Νταλάν Ντιαλό κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων αλλά δεν ξεπέρασε το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κερδίσει τον Κοντέ στον δεύτερο γύρο.


Share on Facebook