Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

Η Μπογκοτά ζήτησε έκτακτη σύνοδο με θέμα την παρουσία ανταρτών των FARC στη Βενεζουέλα


Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε, ζήτησε την Παρασκευή (Σάββατο, ώρα Ελλάδας) από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAE) να... συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του, η οποία θα αφιερωθεί στην παρουσία "κολομβιανών τρομοκρατών στο έδαφος της Βενεζουέλας" , αναφέρει ανακοίνωση της κολομβιανής προεδρίας.

"Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAE) να συγκαλέσει, το ταχύτερο δυνατό, έκτακτη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του προκειμένου να εξετάσει την παρουσία κολομβιανών τρομοκρατών στο έδαφος της Βενεζουέλας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

"Αυτής της αίτησης έχουν προηγηθεί αναρίθμητες και ανεπιτυχείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα μέσα από έναν απευθείας διάλογο με τη Βενεζουέλα", εξήγησε η κολομβιανή προεδρία στο ανακοινωθέν.

Η προεδρία διευκρινίζει εξάλλου πως σε διάφορες περιπτώσεις διαβίβασε πληροφορίες για το σημείο αυτό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, κυρίως στη διάρκεια "ιδιωτικών συναντήσεων των προέδρων" των δύο χωρών.

Η κολομβιανή κυβέρνηση, υπενθυμίζει εξάλλου το κείμενο αυτό, ζήτησε επίσης από τρίτες χώρες να διαμεσολαβήσουν με το Καράκας, κυρίως από την Ισπανία, την Κούβα και τη Βραζιλία.

Η Μπογκοτά έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη έναν κατάλογο πέντε υψηλόβαθμων ηγετών του αντάρτικου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), οι οποίοι βρίσκονται στη Βενεζουέλα, πυροδοτώντας μία νέα διπλωματική κρίση με το γείτονά της, που απέρριψε την Παρασκευή τα "ψέματα" αυτά και ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Κολομβία.Share on Facebook