Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

"Στον Εισαγγελέα παραπέμπει τα στοιχεία των νοσοκομείων η Εξεταστική για Siemens "


"Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens τα πορίσματα από τον έλεγχο 164 συμβάσεων που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης εστάλησαν τα στοιχεία τα οποία «καθιστούν διάτρητες τις συμβάσεις αυτές» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και την...

ανακρίτρια Ελένη Ράϊκου για διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.

Εστάλησαν επίσης στο ΣΔΟΕ δύο πορισματικές εκθέσεις για έκδοση εικονικών τιμολογίων για προμήθεια μηχανημάτων της Siemens που εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και το Λαϊκό Νοσοκομείο.

Ζητεί ακόμη από τους Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας την καταγραφή της δαπάνης ανά σύμβαση και νοσηλευτικό ίδρυμα από το 1995-2009 από όλες τις συμβάσεις που ελέγχονται.

Ο κ. Βαλυράκης μίλησε στους δημοσιογράφους για ερωτήματα που γεννώνται ύστερα από τη μελέτη των στοιχείων των νοσοκομείων για τη λειτουργία των επιτροπών προμηθειών και το διαπιστούμενο «απίθανο εύρος διαφθοράς σε υπηρεσιακό επίπεδο».

Για το λόγο αυτό ζητείται με επιστολή της επιτροπής από τις υπουργούς Υγείας και Ανταγωνιστικότητας ο κατάλογος των μελών των επιτροπών σύνταξης προδιαγραφών για την προμήθεια αξονικών και μαγνητικών τομογράφων από 1995-2009.

Ταυτόχρονα χθες και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η Siemens Α.Ε. απέστειλε στην εξεταστική επιτροπή επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι στη χώρα μας οι τιμές συντήρησης και προμήθειας προϊόντων είναι φθηνότερες κατά 25% από το μέσο όρο αντίστοιχων προϊόντων στην ευρωζώνη.

Διαβεβαιώνει στην ίδια επιστολή, ότι σε κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα κόστη συντήρησης του εξοπλισμού των νοσοκομείων, υπερβαίνουν ακόμη και το 70% του συνολικού κόστους εγκατάστασης και χρήσης.

Παρ'Α όλα αυτά ο κ. Βαλυράκης μίλησε για ανοικτές εκκρεμότητες της Siemens με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκάλυψη όσων δωροδοκήθηκαν από την εταιρεία τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι μόνον στα λόγια.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι στη Γερμανία για την εξέταση των Χριστοφοράκου, Κουτσενρόϊτερ και Σίκατσεκ, αν δεν αποδεσμεύσει η μητρική εταιρεία τους βασικούς αυτούς μάρτυρες από την υποχρέωση εχεμύθειας: «Δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι, αν δεν εξασφαλιστεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την εξεύρεση της αλήθειας, το αίσθημα του κόσμου, τη δημοσιότητα», είπε ο κ.Βαλυράκης

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι σε εξέλιξη μία οιονεί διαπραγμάτευση με την επίκληση και της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων που συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας."
http://apolitistosteki.blogspot.com/

Share on Facebook