Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

"SOSτε την Πρέβελη"


"Τις μέρες που ήμουνα στην Κρήτη πήγα να δω την Πρέβελη μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους όπως είχα ακούσει και δει στους τουριστικούς οδηγούς.
Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Απογοήτευση για όποιον θαρραλέο διανύσει ένα δρόμο βγαλμένο από την δεκαετία του '60. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία φτάνεις στον "Παράδεισο" και ανακαλύπτεις την κόλαση. Μικροπωλητές και... εισπράκτορες που αδιαφορούν για τη φύση και την καταστροφή της αρκεί να κάνουν την αρπαχτή τους.
Ποδήλατα και κανό σεργιανίζουν στο ποτάμι, καρέκλες που ενοικιάζονται κάτω από τα δέντρα. Μαγαζιά μέσα στον υδροβιότοπο με τουαλέτα παρακαλώ! Από μακρυά όλα μοιάζουν ειδυλλιακά αλλά διασχίζοντας το φοινικόδασος ανακαλύπτεις τις υπαίθριες τουαλέτες, τις ψησταριές και τους σορούς σκουπιδιών.
Εκατοντάδες τουρίστες σεργιανούν δίπλα σε σκηνές και νοικοκυριά (κρατώντας τη μύτη τους) των γραφικών που έχουν εγκατασταθεί στο ποτάμι. Βρωμιά και δυσωδία. Ψάχνεις μια γωνιά να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης αλλά αλίμονο! (Όλοι οι νόμοι σε ισχύ) Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος αφημένος στην τύχη του.
Είπα να κάνω να συνέλθω. Άρχισα να σκέφτομαι που ακριβώς καταλήγουν τα λήμματα από εκείνη την τουαλέτα και πετάχτηκα έξω......"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Share on Facebook